Αρχική
en el fr
Η εορτή των Βαΐων από τον Άγιο Μάμα της Μόρφου αναβίωσε στην Περιστερώνα Εκτύπωση

alt του Αριστείδη Βικέτου, δημοσιογράφου

Η εορτή των Βαίων, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο της Μεγάλης Βδομάδας και την τιμούσαν  ιδιαίτερα  οι Μορφίτες στον Άγιο Μάμα με Θεία Λειτουργία και εμποροπανηγύρεις, αναβίωσε χθες στον ιστορικό ναό των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα.

Ο ναός, που χρονολογείται στα τέλη του 11ου - αρχές 12ου αιώνα και ανήκει στον τύπο της καμαροσκέπαστης τρίκλιτης βασιλικής με ιδιαίτερο γνώρισμα τους  πέντε τρούλους του, ήταν κατάμεστος από πιστούς, που κρατούσαν στο χέρι κλαδιά ελιάς και φοινίκων.

Μετά το τέλος της  Θείας Λειτουργίας, την οποία  τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, έγινε alt λιτάνευση της εικόνος, που απεικονίζει τον Χριστό καθήμενο επί πώλου όνου να εισέρχεται  στα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν το Πάθος του. Οι Ιουδαίοι τον υποδέχτηκαν, κρατώντας κλαδιά φοινίκων.

Της λιτανείας γύρω από τον ναό, ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες,  προπορεύονταν παιδιά με τα εξαπτέρυγα, τις λαμπάδες και τον Σταυρό. Ακολουθούσαν οι ψάλτες, που έψαλλαν τα στιχηρά των Αίνων «Ο πλείστος όχλος Κύριε…», οι ιερείς με το Ιερόν Ευαγγέλιο, ο μητροπολίτης με τον Σταυρό της Ευλογίας και ένα κλάδο φοίνικα και έπονταν οι πιστοί κρατώντας κλαδιά ελιάς και φοινίκων.

Αφού έγινε η λιτάνευση σε υπερυψωμένο χώρο απέναντι από την δυτική είσοδο του ναού ο Μητροπολίτης Μόρφου ανέγνωσε το Ευαγγέλιο του Όρθρου και την ευχή των Βαΐων. Οι ψάλτες έψαλλαν το απολυτίκιο «Την κοινήν Ανάσταση…» και έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

alt Την λιτάνευση παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι και 70 Ισπανοί, Ρωμαιοκαθολικοί στο θρήσκευμα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον ναό για την ιστορική του αξία και στη συνέχεια αναχώρησαν για τις Μονές Λαμπαδιστή και Κύκκου.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος σε ομιλία του αναφέρθηκε στο επερχόμενο Πάθος  του Χριστού, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι σηκώνουν το δικό τους σταυρό.  Εκτός των άλλων, σημείωσε, ότι σήμερα για όλους σταυρός αυτός είναι πιο βαρύς, αφενός λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας και αφετέρου λόγω των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση. Συμβούλευσε ότι χρειάζεται υπομονή, ταπείνωση και ελπίδα στην Ανάσταση του Χριστού. 

Παρακάτω ακούστε την ομιλία του Μητροπολίτη:

Περιγραφή
Κυριακή των Βαΐων, Ομιλία Μητροπολίτη Μόρφου, Περιστερώνα
Ηχητικό

 

os