Αρχική
en el fr
Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: Προφητικός ο εγκαινιασμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Μάμα. Εκτύπωση

Του Α. Βικέτου

Μητροπολίτης Μόρφου «Ο εγκαινιασμός, στη Θεσσαλονίκη, της έκθεσης με θέμα "Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει", από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία» σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, από τον καθεδρικό ναό του Αγίου στην κατεχόμενη Μόρφου.

Ο κ. Νεόφυτος υπογραμμίζει: «Ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, καταδέχεται να εγκαινιάσει σε μια ταπεινή Μητρόπολη, που βρίσκεται στην προσφυγιά, αυτή την έκθεση». Τα εγκαίνια της έκθεσης από τον πρώτο της Ορθοδοξίας δεν έχουν απλώς κάποιον συμβολισμό, σημειώνει ο κ. Νεόφυτος και διευκρινίζει: «Νομίζω είναι κάτι το προφητικό αυτό και το ερμηνεύω ως εξής: ο πρώτος ακρίτας της Ορθοδοξίας, που φυλάττει τα όρια της πίστεώς μας, το ήθος και τον πόνο της Ρωμιοσύνης, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ιδιαίτερα ο σημερινός. Τα όρια της πίστεως, του ήθους, της παιδείας μας σήμερα δοκιμάζονται στην Κωνσταντινούπολη, τη Μόρφου και σε κάθε τόπο όπου ο χριστιανισμός και η ποιότητα δοκιμάζονται από τη βαρβαρότητα».

Την έκθεση οργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και τον δήμο Μόρφου. Με την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2014 θα «συνυπάρξουν» στη Θεσσαλονίκη ο μυροβλύτης πολιούχος της Μόρφου Άγιος Μάμας και ο μυροβλύτης και πολιούχος της νύμφης του Θερμαϊκού, Άγιος Δημήτριος.

Η έκθεση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Μόρφου, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ο Άγιος Μάμας «είναι ένας Άγιος, ο οποίος έχει καθορίσει τη ζωή όλης της Μεσογείου και όλης της Ευρώπης, Ανατολικής και Δυτικής. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα μέσα από τον τρόπο, που την καθόρισαν και την καθορίζουν οι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Η μια θεία λειτουργία στον Άγιο Μάμα, την ημέρα της μνήμης του, δεν φτάνει, λέει ο κ. Νεόφυτος και προσθέτει ότι χρειάζονται και άλλες, γιατί «οι θείες λειτουργίες ωφελούν όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, όλους όσοι κατοικούν στην Κύπρο». Η θεία λειτουργία, εξηγεί ο Μητροπολίτης, είναι «ένα γεγονός ειρήνης, είναι προσευχή υπέρ του σύμπαντος κόσμου, δίνει ελπίδα και μέλλον σε αυτόν τον τόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εικονογράφηση του Αγίου Μάμα ο Μητροπολίτης Μόρφου αναφέρει ότι παριστάνεται με χιτώνα και μανδύα, που συνήθως ανεμίζει, όταν κάθεται σε λιοντάρι, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους έφιππους στρατιωτικούς αγίους. Τα σύμβολα του αγίου Μάμαντος, όπως καθιερώνονται στη ζωγραφική της Κύπρου, είναι το ανθρωπόμορφο λιοντάρι, η ποιμενική ράβδος, το αρνί ή το πρόβατο και σπάνια ο σταυρός. «Πανάρχαια ευλογία από μόλυβδο από την Καισάρεια της Καππαδοκίας του 6ου αιώνα» σημειώνει ο κ. Νεόφυτος «δείχνει τον άγιο να είναι πάνω σε λιοντάρι. Αυτό γιατί η ζωή του αγίου από εφηβική ηλικία ήταν συνυφασμένη ως ασκητού με τα λιοντάρια του μεγάλου βουνού, του Αργαίου, που βρίσκεται πάνω από την Καισάρεια. Τα λιοντάρια τον προσέγγισαν και επειδή ο Άγιος Μάμας εξέπεμπε αγιότητα, ήταν ήρεμα. Επίσης, όταν πήγε στην Καισάρεια για να μαρτυρήσει "ίππευε" έναν από αυτούς τους λέοντες. Είναι έθος των Μικρασιατών και των Κυπρίων να ιστορούν επί λέοντος τον Άγιο Μάμα».

Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Μόρφου «φιλοξενείται» στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ: www.youtube.com/embed/aCRIfi8ZrWg

 

 

 

os