Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική
en el fr
Επιστροφή... 48 χρόνια μετά! Μνήμη Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου Εκτύπωση

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Ν. Μαγγίνα

alt Στους αμέτρητους της Πόλης προστέθηκε και ο μακαριστός Μητροπολίτης Ικονίου Ιάκωβος. Τα λείψανά του επέστρεψαν, στις 19 Νοεμβρίου, στην Πόλη όπου εδρεύει η Μεγάλη Εκκλησία, την οποία ο μακαριστός διακόνησε με αφοσίωση.

Γεννημένος το 1916 στην Πόλη, Σχολάρχης επί τετραετία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης 1951-1955, έφυγε πρόωρα και αδόκητα από τη ζωή στην Αθήνα, το 1965, όπου είχε μεταβεί για θεραπεία από ασθένεια. Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της ελληνικής πρωτεύουσας και στην κηδεία του, μεταξύ άλλων, παρέστη και ο τότε Διάκονος Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος την περίοδο εκείνη πραγματοποιούσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιταλία.

Μερικά χρόνια αργότερα, με μέριμνα του πνευματικού τέκνου του και Ηγουμένου τότε της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης, Στυλιανού Χαρκιανάκη, σημερινού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, τα οστά του μακαριστού Ιεράρχου μετεφέρθηκαν από το Α΄Κοιμητήριο των Αθηνών στον χώρο του Κοιμητηρίου της Μονής.

alt Ύστερα από επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο σημερινός Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Αρχιμ.Νικηφόρος Ψυχλούδης μετέφερε τα λείψανα του Μητροπολίτη Ικονίου Ιακώβου πίσω στην Πόλη. Αμέσως αυτά τοποθετήθηκαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως, με την παρουσία των συμπροσευχομένων Μητροπολιτών Μιλήτου Αποστόλου, Ικονίου Θεολήπτου και Κυδωνιών Αθηναγόρα καθώς και του Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, Αρχιμ.Νικηφόρου.  Ο ενταφιασμός των λειψάνων του μακαριστού Ικονίου Ιακώβου θα  γίνει στο Κοιμητήριο του Βαλουκλί.   Ο  μακαριστός   Ικονίου ήταν  ο  πρώτος  Σχολάρχης  του  Πατριάρχη  στην  Χάλκη  στην  πρώτη Λυκείου το 1954-1955

 

os