Αναζήτηση

Τοπικοί Άγιοι

Αντιμήνσιο Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

eikona-agiwn-morfou.jpg


eikona-agiwn-morfou.jpg


Ο άγιος Ιάκωβος ‘‘ο με συγχωρείτε

Αρχική Αγιολογία Όσιοι Βαρνάβας και Ιλαρίων
en el fr
Όσιοι Βαρνάβας και Ιλαρίων Εκτύπωση

barnavas ke ilarion του π. Μιχαήλ Νικολάου

Οι όσιοι Βαρνάβας και Ιλαρίωνας όπως μαθαίνουμε από το συναξάρι της ακολουθίας τους, έζησαν στα χρόνια που βασίλευε ο Θεοδόσιος ο Μικρός (408-450 μ.Χ.) και κατάγονταν από την Καππαδοκία. Ως αξιωματικοί του βυζαντινού στρατού δέχθηκαν πολλούς επαίνους για τις άριστες υπηρεσίες τους, ακόμη και από τον ίδιο τον βασιλιά. Γνωρίζοντας όμως για τον Χριστό και τον Ορθόδοξο τρόπο ζώης άφησαν την επίγεια στρατιά του αυτοκράτορα και προσκολλήθηκαν στον ουράνιο Βασιλέα Χριστό. Πώλησαν όλα τα υπάρχοντά τους και βοήθησαν με αυτά που πήραν κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη μη αφήνοντας τίποτα για τον εαυτό τους.

Έγιναν μοναχοί και έζησαν με ασκητικό φρόνημα, με νηστείες, προσευχές, αγρυπνίες, αποφεύγοντας κάθε τι κοσμικό. Φτάνοντας σε προχωρημένη ηλικία κοιμήθηκαν ειρηνικά και ενταφιάστηκαν από ευλαβείς χριστιανούς. Μετά από αρκετά χρόνια έφτασαν με θαυμαστό τρόπο τα λείψανα τους στην Κύπρο στην περιοχή που εκβάλλει ο ποταμός Σερράχης και που ονομαζόταν Στομάτιο.

alt

Τότε οι Άγιοι εμφανίστηκαν σε κάποιον ευσεβή κάτοικο της πόλεως των Σόλων που ονομαζόταν Λεόντιος και αφού του είπαν ποίοι ήταν, τον πρόσταξαν να πάει το "ζεύγος" του και να παραλάβει τα ιερά λείψανα. Πράγματι ο Λεόντιος γεμάτος φόβο Θεού παίρνονταν το ζεύγος των βοδιών του πορεύθηκε προς τον τόπο που του πρόσταξαν οι Άγιοι. Μόλις τα βρήκαν δοξάζοντας τον Θεό τα τοποθέτησε πάνω στα βόδια και ετοιμάστηκε να ξεκινήσει αλλά προς μεγάλη του έκπληξη παρατήρησε ότι τα ζώα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Μετά από πολλή προσευχή, οι Άγιοι τού αποκάλυψαν ότι όταν του είπαν για το ζεύγος δεν εννοούσαν τα βόδια αλλά τους δύο γιους του. Ακoύγοντας αυτό ο ευσεβής Λεόντιος έτρεξε και έφερε τα παιδιά του τα οποία μετέφεραν με σεβασμό στην Περιστερώνα τα λείψανα για να κτιστεί λίγο αργότερα Ναός προς τιμή τους.

Τα ιερά λείψανα των Αγίων φυλάσσονται από τότε στην εκκλησία της Περιστερώνας και χαριτώνουν όλους τους ευλαβείς προσκυνητές τους χαρίζοντας και την ίαση σε κάθε λογής ασθενείς. Μαζί με τη μεγάλη φορητή εικόνα των Αγίων τα ιερά λείψανα λιτανεύονται την 21η Οκτωβρίου ημέρα που γίνεται προς τιμή τους μεγάλη τοπική πανήγυρις στην Περιστερώνα.


Βλέπε: 

1. Η Πεντάτρουλλη Εκκλησία της Περιστερώνας

2. 100 χρόνια από τα εγκαίνια της Αγίας Τραπέζης της Εκκλησίας Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος Περιστερώνας

 

os